Konserthuset x 2!

Nu är det officiellt: Operabyrån spelar två nya produktioner på Konserthuset Stockholm nästa säsong! Jubileumskonserten ”Barbara Strozzi 400 år” i november 2019, samt en ny operaproduktion om konstnären Artemisia Gentileschi i mars 2020. Båda produktionerna går just nu att boka för intresserade arrangörer på info@operabyran.se! 

https://www.konserthuset.se/om-oss/pressinformation/säsongen-201920/

kollage av Elisabeth Ohlson Wallin, layout Minna Wallin

kollage av Elisabeth Ohlson Wallin, layout Minna Wallin

Artemisia Gentileschi självporträtt

Artemisia Gentileschi självporträtt

Guldkvasten!!!

Operabyrån tilldelas jämställdhetspriset Guldkvasten

Tidigare idag delade föreningen Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – ut sitt årliga pris för jämställdhet inom musiklivet, Guldkvasten, till scenkonstgruppen Operabyrån. 

Prismotiveringen lyder:

Guldkvasten 2018 går till Operabyrån för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av och om kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien. 

- Vi är mycket hedrade över att få detta pris! Sedan länge har vi provocerats av statistiken över framförande av musik av kvinnor, levande som döda, och redan på Musikhögskolan insåg vi att det enda sättet att åstadkomma en förändring är att aktivt dela med oss av den musik av kvinnor vi hittar, så att fler upptäcker hur mycket bra musik som faktiskt finns! Guldkvasten ger oss energi att fortsätta vår mission att sätta kvinnors musik i rampljuset, säger Operabyråns båda konstnärliga ledare, Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn.  

Kvast verkar sedan starten 2008 för jämställdhet på repertoaren och presenterar bland annat årligen statistik över framförd musik komponerad av kvinnor vid svenska orkesterhus. Prisutdelningen skedde i samband med konserten ”Östersjö-Sound” på Musikaliska i Stockholm, under festivalen Svensk Musikvår. 

På bilden syns Astrid Hartmann från KVAST och Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.  Foto: Hampus Andersson från Svensk Musikvår

På bilden syns Astrid Hartmann från KVAST och Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.

Foto: Hampus Andersson från Svensk Musikvår

På bilden syns Astrid Hartmann från KVAST och Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.  Foto: Hampus Andersson från Svensk Musikvår

På bilden syns Astrid Hartmann från KVAST och Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.

Foto: Hampus Andersson från Svensk Musikvår

Klubb SYNK

Operabyråns Jonas Nordberg och Christina Larsson Malmberg gästspelar i samband med dansföreställningen SYNK - puls som förför och förgör, inom ramen för Operabyråns Artists in Residence vid Scenkonst Sörmland. Välkomna till en groovig klubbkväll med dansföreställning, workshop och konserter!

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin


”Christina och Jonas i Operabyrån spelar 400 år gamla grooves. Minimalism långt innan ordet fanns. I låtar uppbyggda kring fyra upprepade toner slungas vi runt i en evighetskarusell (Passacaglia) med både krockar och smidiga möten.” 

KLUBB SYNK

20 okt - Stadshuset, Malmköping
21 nov - Stensunds Folkhögskola, Trosa

Läs mer om hela arrangemanget här: https://scenkonstsormland.se/dans/tre-koreografer/synk/

Presentationsbild%20SYNK.jpgPublikreaktioner på Sångfågeln!

Nu har Sångfågeln flugit runt på massor av skolor i Sörmland och Bollstanäs! Intensiva veckor med teater, dans, opera, sjukt tidiga morgnar och oändligt många kramar från finaste eleverna! Tack alla fantastiska barn och lärare för er kärlek, tack eleverna på Bollstanäs för den fina presenten (se video nedan) och tack Scenkonst Sörmland där Operabyrån är Artists in Residence 2018! 

Sångfågeln går för tillfället att boka för 2019 och 2020, kontakta info@operabyran.se för mer info och offert.

Några publikreaktioner på Sångfågeln:

"Jag blev otroligt imponerad över hur ni lyckades fånga barnens intresse under hela föreställningen. De kändes nästan som om de var med i föreställningen. I skolans lokaler kunde jag efter föreställningen höra flera barn som gick runt och sjöng opera med glädje." Susanne Isaksson, rektor, Bollstanäs skola

"Jättebra med lärarhandledning. Vi kunde förbereda eleverna så att de lättare kunde förstå vad de skulle få uppleva. Bra att ni hade länkar till Spotify och det blev en mysig stund för efterarbete." Maria Karlsson, lärare, Bollstanäs skola
Elevreaktioner från f-klassen Bollstanäs:

"Jag tycker att föreställningen var toppen! Den var rolig. Ni dansade och sjöng fint."
"Det var jättebra. Bättre än allt på jorden"
"Det var lite pirrigt i magen när de sjöng"
"Jättebra, när de använde svärden var det coolt!""Det var roligt och spännande. Jag skulle vilja lära mig spela fiol"

Sångfågeln SkS1.jpg

Hej då, sommar! Hej, proppfulla höst!

Vilken härlig sommar det har varit! Sol och värme och så Sångfågeln, som har spelats i fantastiska miljöer på Musik på Sörmländska Slott och Herresäten! Tack till alla som kom!

En ny liten bebis har sett dagens ljus och vi säger stort grattis till Catalina och underverket Leonardo! Och välkommen till Sandra Marteleur som vikarierar för Catalina på violin i Sångfågeln!

Nu ser Operabyrån fram emot en fullspäckad hösttermin, som Artists in Residence på Scenkonst Sörmland. I SYNK- puls som förför och förgör utforskar vi rytm, groove, dans, trans tillsammans med dansaren och koreografen Anna Öberg. Dessutom väntar ca 20 skolföreställningar med Sångfågeln, 14 konserter i vården med Bitterljuv barock och romantisk renässans, lunchkonserten Barocka Kvinnor i Eskilstuna med mera… Och parallellt med detta, research inför ännu fler nya projekt 2019!

Följ oss på Facebook för att hålla dig uppdaterad om allt som händer!

research bild.jpg
Sångfågeln och Slowotek

April! Vilken månad det har varit för Operabyrån! Så intensivt! 

Dels har vi gett liv åt Sångfågeln, vår barnföreställning som med teater, dans, musik och akrobatik gestaltar Francesca Caccinis liv vid Medicihovet i 1600-talets Italien. Ett tusental barn fick uppleva föreställningen under 10 föreställningar på vackra Ulriksdals slottsteater, Confidencen. Sedan avslutades spelperioden med en fullsatt familjeföreställning! Kolla in fliken Sångfågeln för att läsa mer och se Elisabeth Ohlson Wallins underbara föreställningsbilder! Och se Kalendarium för kommande föreställningar bl a vid Sörmländska Slott och Herresäten!

ur DN på stan

ur DN på stan

 

Mitt emellan barnföreställningarna har Operabyrån också haft den stora förmånen att få arbeta med koreografen Mira Mutkas performance Slowotek - 100 rooms & counting. I ett samarbetsprojekt genom Operabyråns Artists in Residence vid Scenkonst Sörmland möttes koreograferna Mira Mutka, Jannine Rivel med Operabyråns sopran Christina Larsson Malmberg och cellist Mime Yamahiro Brinkmann i två dagars performance på temat långsamhet. Eller som Annette Taranto uttryckte så vackert:

"Om du vill uppleva promenad på silverstig och naken röst ackompanjerad av varm cello och foliepreassel. Om du vill uppleva hur ditt inre tempo krockar med revolutionär och stadig långsamhet och hur det tar säkert 10 minuter att ge efter för ett annat förhållande till tid. Om du vill läka."

Skärmavbild 2018-05-07 kl. 13.28.50.png

Dubbla samarbeten för Operabyrån 2018!

Nu startar Operabyråns fleråriga samarbete med Konserthuset Stockholm. Samtidigt inleds ett Artist in Residence i Scenkonst Sörmland!

Båda samarbetena inleds med nypremiär av operan Ingjutet i mitt hjärta, som kommer att spelas på Konserthuset Stockholm och på Amazon i Flen i januari. Sedan kommer Operabyrån att spela ett antal nya föreställningar och sceniska konserter, där den röda tråden är kvinnors musik och kvinnors berättelser.

Maria Weisby, konstnärlig ledare och scenkonstschef på Scenkonst Sörmland säger:

I vår nya satsning att arbeta med olika residens är det särskilt roligt att välkomna genren opera. Operabyrån är en ensemble som gräver djupt i vår historia och lyfter fram det feministiska perspektivet. Jag gläder mig att så stor del av vår publik får möta dem i olika former under 2018.

Om samarbetet med Konserthuset Stockholm säger Konserthusets chef Stefan Forsberg: 

Konserthuset Stockholm har som ambition att erbjuda en bred, rik och varierad repertoar där vi presenterar musik som skrivs idag men även den musik som finns att tillgå i vårt fantastiska musikarv. Vi har även valt att lägga särskild omsorg kring den musik som skrivs eller har skrivits av kvinnliga tonsättare vilka historiskt sett inte erbjudits plats på våra konsertscener. Operabyrån omfamnar alla delar av det vi söker där de med sitt fäste i barockmusiken involverar den musik som skrivs idag - allt präglat av en utsökt kvalitet och ett mycket tydligt feministiskt perspektiv. Vi och vår stora publik ser fram emot att välkomna Operabyrån som en av våra Artist in Residence under de kommande åren!

Och själva är vi på Operabyrån superglada över båda dessa samarbeten och kan knappt bärga oss inför året som komma skall! 

 

konserthuset_1-1024x640.jpg
Operabyrån_logo_transparent.jpg
Scenkonst sörmland.png

Första artikeln om Mystikens systrar!

"Christina Larsson Malmbergs sopran svävar och drillar och ibland lyfter i extas som en lyrisk böneutropare.... Catarina Assandras musik från sent 1500-tal är underskön och djupt gripande... Musikerna lever med, kommenterar och accentuerar, illustrerar och berättar i ett påtagligt glädjefyllt och tätt samspel"

Tack Katarina Östholm och Allehanda för den fina artikeln! Snart fortsätter turnén till Västerås konserthus, Söderhamns teater och Kungsör kyrka. Turnén arrangeras av Samspel Sverige!

Artikel Allehanda Mystikens systrar Operabyrån Sollefteå.png

Artists in residence på Konserthuset Stockholm!

Vi har den stora glädjen att berätta att Operabyrån inleder ett flerårigt samarbete som Artists in Residence på Konserthuset Stockholm! Först ut blir föreställningen Ingjutet i mitt hjärta (inspirerat av Antonia Bembos liv och musik) som spelas i Grünewaldsalen 1 februari 2018. Därefter kommer ett antal produktioner där den röda tråden är musik av kvinnor från barocken.

Vi kan knappt bärga oss att få berätta mer! Håll ögon och öron öppna!

Konserthuschefen Stefan Forsberg och Operabyråns sopran Christina Larsson Malmberg efter presskonferensen 10 april 2017.

Konserthuschefen Stefan Forsberg och Operabyråns sopran Christina Larsson Malmberg efter presskonferensen 10 april 2017.

Barockens kvinnor hörs över hela världen!

symbol-foer-kvinna-25554.jpg

P2 live-konserten "Blod, lust och tårar" med Operabyrån, återsändes på Kvinnodagen, 8 mars 2017 i Kanada, USA, Danmark, Estland, Tjeckien, Italien, Nederländerna, Sverige samt EBU-kanalen Notturno som gick ut till 11 europeiska länder!!!

Musik av Barbara Strozzi, Elisabeth Jaquet de la Guerre, Antonia Bembo och Isabella Leonarda, inspelad på festivalen Nordmaling Baroque & Beyond fick klinga över hela världen!

Europaturné!

Vi har det stora nöjet att berätta att Operabyrån ska på Europaturné! I oktober 2016 bär det av till Köpenhamn och Berlin med föreställningen Ingjutet i mitt hjärta! 

21 okt 2016 KoncertKirken, Köpenhamn

23 okt 2016 Specs On! International Feminist Art Music Festival, Villa Elisabeth, Berlin

Auf Wiedersehen 

Wow, vilken månad!

Vilken fantastisk månad vi har haft i Operabyrån! Urpremiär på vår nya föreställning Ingjutet i mitt hjärta, 10 föreställningar i hela vårt avlånga land från Kramfors i norr till Malmö i söder, festivalen Barocka Kvinnor som vi anordnade på Röda Sten Konsthall med massor av musik av barocka tonsättarinnor, 4 intressanta publiksamtal, workshops med gymnasieelever om musik och jämställdhet och en masterclass i barocksång med otroligt begåvade sångelever på Kappellsbergs folkhögskola!

Och vilken respons vi har fått på resan! Underbar publik, recensioner i alla de stora svenska tidningarna, intervjuer och förhandsartiklar i många tidningar och inslag i Kulturnyheterna i P1. Vi är så glada och överväldigade!

Nu tar vi en paus med turnérandet men återkommer i sommar, bland annat på Halland Opera & Vocal Festival. Vi ses då!

/Operabyrån


 

Förhandsreportage och intervjuer:

Här kan du höra Berit Nygrens fina intervju i Kulturnytt:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6339085

 

Här är Ditte Hammars artikel om Ingjutet i mitt hjärta, ur tidsskriften Tidig Musik:

 

Intervju i Scenkonstguiden om Ingjutet i mitt hjärta och festivalen Barocka kvinnor:

”Det spelas mer musik skriven av Beethoven än av alla kvinnliga kompositörer tillsammans.”

http://scenkonstguiden.se/arets-feministiska-barockhandelse/

 

Här kan du läsa intervju med Operabyråns grundare Catalina Langborn och Christina Larsson Malmberg i Landets Fria tidning:

"– Jag upplever starka fördomar i musikvärlden att den musik kvinnor skapade förr skulle vara sämre än männens. Det stämmer verkligen inte alls, men man måste vara envis för att leta upp och hitta guldklimparna för att kunna slå hål på de fördomarna."

http://www.landetsfria.se/artikel/121278

 

Här skriver Aftonkuriren om festivalen Barocka Kvinnor:

http://www.aftonkuriren.se/?p=97272

 

Här tipsar SvDs Bo Löfvendahl om premiären:

http://www.svd.se/nio-konserter-att-halla-ogonen-pa-i-januari#sida-2

 

Artikel i Göteborgsposten av Ulla Sundström:

 

Recensioner:

Svd:s reporter Bo Löfvendahl skriver:

“Passionen i centrum när gammalt möter nytt… Här får vi möta skickliga musiker med ett sällsynt fritt förhållningssätt… Martin Vanbergs ljusa, fina tenor får omväxlande företräda det förtryckande patriarkatet och vara ömsint älskare till Christina Larsson Malmbergs intensiva, färgrika sopransubjekt.”

http://www.svd.se/passionen-i-centrum-nar-gammalt-moter-nytt


 

Expressens Hanna Höglund skriver:

“Visste ni att det pågår en feministisk undergroundrörelse inom samtidsoperan? Det handlar om att göra nya verk av gammal musik skriven av bortglömda, gärna kvinnliga, kompositörer. Och det är mer än bara smart recycling – det är ett detektivarbete som sätter ljus på tonsättare man inte visste fanns… Skickliga sångare och musiker från den alternativa svenska barockscenens toppskikt… Peterssons nyskrivna musik – å ena sidan sfärisk och nyromantisk, å andra sidan elektrotung”

http://www.expressen.se/kultur/grasrotsopera--som-inte-lyfter-fran-marken/

 

DN’s Johanna Paulsson skriver:

“Tonsättaren Mattias Peterssons nyskrivna musik skarvar effektivt ihop hennes arior med franska 1600-talskollegan Élisabeth Jacquet de La Guerres violinsonater och moderna klanger. Han följer den melankoliska tonen i  Bembos musik, men drar sig heller inte för att stöka till ackompanjemanget med bullrigare beats och elektroniskt bearbetade bebisskrik.”

http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/ingjutet-i-mitt-hjarta-pa-musikaliska/

 

Aftonbladets Claes Wallin skriver:

“De båda solisterna, Martin Vanberg och Christina Larsson Malmberg, sjöng arior med både liv och lust”

(enbart papperstidning)

 

Sydsvenskans Carl-Håcan Larsén skriver:

"Operabyrån heter en musikdramatisk möbel, i vars lådor förvaras kärlek till barockmusik och till kvinnliga musikskapare… Återigen bevittnar man artisternas hängivna kompetens. I den här årgången finns Christina Larsson Malmbergs raka, intensiva sopran och Martin Vanbergs ljust klingande, flexibla tenor… Dugligheten visar sig när Catalina Langborn och Kate Hearne trakterar violin och violoncell och när Jonas Nordberg med diskret dramatiska åtbörder låter luta eller gitarr ge stöd… Ett annat stöd ingår dessutom: nyskriven elektroakustisk musik av Mattias Petersson. Den kopplas in, inte för att ta över utan för att stärka och fylla på. Idén fungerar utan vidare, barockmusiken får en samtida kommentar..."

http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/scenkonst/scenrecensioner/mobel-med-lador-fulla-av-karlek/

 

Gregor Flakierski från Tidningen Ångermanland (Allehanda) skriver:

“En annorlunda och angelägen operaföreställning som vågar vara aktuell och ställa de stora frågorna... Ett feministiskt perspektiv genomsyrar hela föreställningen... Sångpartierna är mycket krävande. Det visserligen en enaktare på cirka en timme, men sångarna är närvarande på scen genom så gott som hela föreställningen, och den berättas genom sången. De två klarar det med glans, och de kompletterar varandra på ett nästan fulländat sätt. Martin Vanbergs varma tenor trivs bäst i de låga tonerna, till skillnad från Christina Larsson Malmbergs klangfulla sopran som gärna ligger högt... Till det bidrar ytterligare skickliga musiker: Catalina Langborn på barockviolin, Kate Hearne på barockcello och Jonas Nordberg som hanterar både ärkeluta och barockgitarr, det största och det minsta instrumentet – tala om spännvidd!”

http://www.allehanda.se/kultur/feministisk-barockopera-med-hemvandande-sopran-gor-succe-pa-turne-i-vasternorrland

 

Publikreaktioner:

Grymt bra föreställning! Viktigt ämne framfört med uttryck som berör.

Fantastiska röster, utstrålning, humor.

Det var helt underbart! Gripande, vackert, sorgligt, glädje, i en skönhet som skär genom hjärtat...

Fantastisk musik. Sopranen så magisk. Kändes modern.

Spännande. Fantastiska röster, virtuos teknik, även instrumenten. En fin berättelse, talande texter.

Berörande! Viktigt! Proffsighet! Fantastiskt!

Jättefin föreställning. Väldigt tight samspel mellan musiker och sångare. Bra övergångar mellan gammalt/nytt/akustiskt/elektroniskt.

Fantastisk upplevelse! Skickliga musiker och sångare, både musikaliskt och konstnärligt. Spännande blandning av modernt och väldigt vacker gammal musik. intressant tema med kvinnorna.

fantastiskt fint initiativ. roligt att ni uppmärksammar dessa kvinnor och att få höra deras musik. Mycket väl framfört. En helhetsupplevesle med små medel.

Kändes som att jag fick vara med om något speciellt. mera sånt!

 

"Ingjutet i mitt hjärta" - Biljettsläpp idag!

Idag släpptes biljetterna till urpremiären av vårt nya föreställning "Ingjutet i mitt hjärta", som äger rum den 9 januari på Musikaliska i Stockholm!

Du kan köpa premiärbiljetter direkt här!

 

Efter att premiären är avklarad kommer vi att turnera med föreställningen under våren och sommaren. Bekräftade platser och speldatum just nu är:

Röda Sten Konsthall, Göteborg: 16-19 januari.

Babelsberg, Kramfors: 26 januari

Röjåssalen, Härnösand: 28 januari.

Classic Lounge, Palladium, Malmö: 5 februari.

Halland Opera & Vocal festival: 15 juli.

 

Fler datum samt biljettinformation för datum ovan kommer adderas löpande här på hemsidan!