Sagt om Operabyråns föreställningar

 

Press

 

"Mystikens systrar" (2017)

 

"Christina Larsson Malmbergs sopran svävar och drillar och ibland lyfter i extas som en lyrisk böneutropare.... Catarina Assandras musik från sent 1500-tal är underskön och djupt gripande... Musikerna lever med, kommenterar och accentuerar, illustrerar och berättar i ett påtagligt glädjefyllt och tätt samspel"

/Allehanda, Katarina Östholm


”...en i högsta grad annorlunda konsertupplevelse.”
”Den framförda musiken och berättandet varvades ach skapade en helhet och kvalitén och det musikaliska framförandet var genomgående på hög nivå.”
"Det som fascinerade var ensemblens lyhördhet för varandra roller. Det blev en intimitet som tillförde upplevelsen något bestående. Mime Yamahiro Brinkmans suggestiva handlag med stråken på barockcellon, där korta betonade ansatser fick cellostämman att rytmiskt fånga stämningen och de väl samspelta violinerna parat med cembalons utsmyckade figurer blev inte bara en beledsagning i största allmänhet utan till en klangbotten som förde handlingen framåt."
"En bedövande insats gjorde sopranen Christina Larsson... Hennes pendling mellan vibratolösa passager och koloraturer imponerade stort"
"Skådespelaren Joséphine Wistedt kunde verkligen recitera... musiken och texten och även kroppsspråket blev till ett."

/VästerbottensKuriren ”Starka klanger från klostret”, Bengt Hultman, 4/6 2018


”Med verk av musikaliska nunnor från medeltiden, under titeln Mystikens systrar, lyfte festivalen till nya höjder i Nordmalings medeltidskyrka.”

/Västerbottningen, Carina Andersson, 14/6 2018.

 

"Ingjutet i mitt hjärta"(2016)

 

Passionen i centrum när gammalt möter nytt

Här får vi möta skickliga musiker med ett sällsynt fritt förhållningssätt

Martin Vanbergs ljusa, fina tenor får omväxlande företräda det förtryckande patriarkatet och vara ömsint älskare till Christina Larsson Malmbergs intensiva, färgrika sopransubjekt.

Texten är uppfriskande nog på svenska, fyndigt rimmad av Emma Broström, som inte räds att lägga sig nära det banala.

SvD, Bo Löfvendahl

http://www.svd.se/passionen-i-centrum-nar-gammalt-moter-nytt

 

Visste ni att det pågår en feministisk undergroundrörelse inom samtidsoperan? Det handlar om att göra nya verk av gammal musik skriven av bortglömda, gärna kvinnliga, kompositörer. Och det är mer än bara smart recycling – det är ett detektivarbete som sätter ljus på tonsättare man inte visste fanns.

Skickliga sångare och musiker från den alternativa svenska barockscenens toppskikt.

Peterssons nyskrivna musik – å ena sidan sfärisk och nyromantisk, å andra sidan elektrotung

/ Expressen, Hanna Höglund

http://www.expressen.se/kultur/grasrotsopera--som-inte-lyfter-fran-marken/

 

Tonsättaren Mattias Peterssons nyskrivna musik skarvar effektivt ihop hennes arior med franska 1600-talskollegan Élisabeth Jacquet de La Guerres violinsonater och moderna klanger. Han följer den melankoliska tonen i  Bembos musik, men drar sig heller inte för att stöka till ackompanjemanget med bullrigare beats och elektroniskt bearbetade bebisskrik.

/ DN, Johanna Paulsson

http://www.dn.se/kultur-noje/scenrecensioner/ingjutet-i-mitt-hjarta-pa-musikaliska/

 

De båda solisterna, Martin Vanberg och Christina Larsson Malmberg, sjöng arior med både liv och lust

/ Aftonbladet, Claes Wahlin

 

Kurtisanen & Kärleken

 

”En gedigen skönhetsupplevelse… Operabyrån är en proffsig och frisk fläkt i barockens värld. Håll utkik efter dem!" Corren, 4/8 2014

"Den stora publiken fick denna afton uppleva en välregisserad, intressant, vacker och välspelad föreställning i barockens anda." Sundsvalls Tidning, juli 2014

"Själva musiken överbryggar med lätthet sekellånga avstånd mellan skapare och lyssnare" Aftonbladet, 29/7 2013

"I samarbete med dramatikern Sigrid Herrault blåser de poetiskt liv i kvinnans, och framför allt Barbara Strozzis, villkor som kompositör i en minst sagt mansdominerad värld… Sopranen Christina Larsson Malmbergs stora omfång rör sig lekande lätt i de krävande sångerna. Violinisten Catalina Langborn och lutenisten Jonas Nordberg bjuder på ekvilibristiska duetter och Karin Modigh dansar med både kropp och minspel." Corren, juli 2013

"Operabyrån har här skapat något nytt där publiken bjuds en bit verklighet där det inte sparas på känslorna." MVT, juli 2013

 

Lovisa Ulrika

 

”Med stormsteg intar drottning Lovisa Ulrika Skeppsholmskyrkan… ljuvlig sopran… betvingande scennärvaro… härliga tolkningar av 1700-talsmusiken… Sammantaget dras man in i föreställningen med stor kraft, imponerad av de säkra dramatiska, koreografiska och inte minst musikaliska greppen.” 
Kaj Engelhart, Kyrkans tidning, maj 2010

 


PUBLIKreaktioner

 

”Det här var på riktigt, de stora frågorna, noll tomgång, gåshud hela föreställningen. Tack för att ni vågar!”
Mikael Larsson, Vadstena Gamla teater

”Helt underbart! Ni borde få en Grammy för bästa barockföreställningen! Så levande, så vackert, så starkt. Tusen tack!” ur Gästboken

”Själva temat och handlingen tilltalade mig, den var så förvånansvärt aktuell, modern och feministisk… Jag rös när de enligt mig starkaste replikerna sades: ”Du är kvinna! Jag är kompositör!” Och insåg hur man fortfarande idag som då identifieras som kön och inte människa”
Gymnasieelev, Södra Latin

”De spelade inte bara med kroppen, utan med hela sin själ och det hördes verkligen i musiken.”
Gymnasieelev, Södra Latin

”Mina ögon var som klistrade på var och en av er, följde varje rörelse och jag glömde nästan bort att blinka. Det var så vackert, så naket… Er opera var då min första men inte min sista. Ni har väckt Opera-Alma till liv och det är jag tacksam för. Kanske är det mig ni får se däruppe på scenen om några år…”
Gymnasieelev, Södra Latin

”Lovisa Ulrika lyckas verkligen med att skapa något nytt från gammal musik. Föreställningen smälter samman barockmusik, dans, dikt, och drama till en gripande och effektfull helhet som dessutom berättar om en intressant bit svensk historia. Musicerandet är fantastiskt, men ännu mer imponerande är att det sker samtidigt som musikerna utför koreografi, och fyller en dramatisk roll i handlingen. Bravi!”  Staffan Liljas, Ordförande i Föreningen för Tidig Musik

“Kurtisanen & Kärleken följer upp det fina koncept som startades med Lovisa Ulrika. Den låter oss i kammaroperans form uppleva ett möte mellan musikkonstnärer från olika fält: sångare, instrumentalmusiker och dansare. Som yrkesman ser jag bland mycket annat den höga professionella nivån hos varje artist, det avancerade samspelet i gruppen och det angelägna ämnesområdet för konstnärlig forskning. Men framför allt: som människa får jag en stor upplevelse, som berör mig djupt.” Clas Pehrsson, professor emeritus vid Kungl. Musikhögskolan, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien


Medarbetare

“Det har varit en underbar tematik att få grotta in sig i! Jag är så djupt imponerad av er otroliga förmåga att hitta intressanta teman och översätta dem till spännande och genomförda projekt!!! “
Bente Rolandsdotter, kostymtecknare/scenograf

“Operabyrån har en sann konstnärlig ambition att skapa en egen nisch inom den musikaliska scenkonsten. Och den bygger på sant konstnärligt sökande med högt yrkeskunnande och målmedvetenhet. Det är mycket stimulerande att arbeta med Operabyrån då man ställs inför konstnärliga utmaningar och får undersöka både sitt eget yrkeskunnande och möjligheter av processkapande mellan olika yrkeskategorier. Man utvecklas som skapande person. I sig själv tack vare att man samarbetar med Operabyrån, är min erfarenhet.” 
Sigrid Herrault, dramatiker/dramaturg

"Att få medverka i en konstnärlig process där sång, språk, stråkar och dans möts är en ynnest. Allt strålar samman till ett gemensamt måleri av känslor och tankar i en stor dramatik."
Susanne Jaresand, koreograf