Kurtisanen & Kärleken

“Den korta stunden. Tills regndropparna släcker lågan. Sen kräver du av mig att jag ska tära på min gåva för att lågorna bara ska brinna för dig. I ett trångt rum. Där det knappt finns något syre.”

Tänk en salong i 1600-talets Italien. En kvinna framför sånger om kärlek – om sviken kärlek, om hoppfull kärlek, om att vilja dö av sorg över en otrogen älskad. För att få ägna sig åt sitt skapande måste hon övervinna omgivningens fördomar, sina egna skuldkänslor och sin kärlekslängtan.

Barbara Strozzi var en av de mest betydelsefulla tonsättarna i 1600-talets Italien. Kurtisanen & Kärleken är inspirerad av hennes musik och livsöde. Vi följer henne i mötet med publiken, in i ett hemligt rum och till hennes inre.

2013 skapade Operabyrån i samarbete med Vadstena-Akademien en poetisk och färgstark föreställning som inspirerats av Strozzis musik, texter och livsöde, men också av kvinnliga konstnärer genom historien som blivit degraderade och bortglömda. Centralt finns den tidiga italienska 1600-talsrepertoaren där solostycken och improvisationer, från innerliga, sorgliga passacaglior till lustfyllda danser, blandas och ställs emot varandra. Musik av Barbara Strozzi, Francesca Caccini, Isabella Leonarda med flera.

 

images.jpg


Medverkande:

Christina Larsson Malmberg - sopran
Catalina Langborn – barockviolin
Jonas Nordberg - teorb
Karin Modigh - barockdans/koreografi

Sigrid Herrault – dramatiker/dramaturg
Bente Rolandsdotter - kostymtecknare/scenograf
Christoffer Nordin - maskör

Nils Spangenberg och Helena Röhr - regikonsulter
Siri Wassrin - producent i Vadst
ena
Emili Nilsson - scenografiassistent
Natalia Gaudin Robert - tillskärare/skräddare

Carl Thorborg - affischfoto        Markus Gårder - pressbilder

 

Musik ur Kurtisanen & Kärleken
Lyssna på musik ur Kurtisanen & Kärleken genom att klicka på länken nedan!

Med stöd av: