MYSTIKENS_SYSTRAR_A3ny.jpg
 

Mystikens systrar

-musikaliska nunnor och banbrytande feminister

Välkommen till en passionerad konsert när Operabyrån hyllar nunnors bortglömda musik. 

Konserten är bokningsbar februari 2019, eller andra tider på förfrågan!

"Christina Larsson Malmbergs sopran svävar och drillar och ibland lyfter i extas som en lyrisk böneutropare.... Catarina Assandras musik från sent 1500-tal är underskön och djupt gripande... Musikerna lever med, kommenterar och accentuerar, illustrerar och berättar i ett påtagligt glädjefyllt och tätt samspel" Katarina Östholm, Allehanda

Operabyråns Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn har grävt djupt i historiens gömmor och funnit bortglömda verk från medeltidens och  barockens kvinnor. Under en tid då det var i det närmaste omöjligt för kvinnliga tonsättare att få lära sig komponera valde många konstnärer att gå i kloster. Här kunde kvinnorna skapa och uttrycka sig och undslapp faderns och makens auktoritet. Många nunnor var banbrytande i sitt sätt att trotsa det övriga samhällets regler och normer. I klostren fanns mystiker, filosofer och författare men också många lysande musiker och kompositörer.  

I Mystikens systrar framför Operabyrån ett urval av dessa kvinnors verk - sånger och instrumentalmusik vävs samman med berättelser från klostren. Vi får bland annat möta den kvinnliga ”munken” Pelagia vars identitet röjdes först efter hennes död och Hildegard von Bingen som blev satt i kloster som 8-åring, och blev författare, tonsättare och världskänd efter sin död. Här finner vi också påvarna som skräckslagna inför de självständiga nunnorna förbjuder dem att sjunga flerstämmigt och att spela andra instrument än orgel och hur kvinnorna vägrar att finna sig i detta.

Musik av Kassia (ca 810-843/867), Hildegard von Bingen (1098-1179), Caterina Assandra (1590-1618), Isabella Leonarda (1620-1704), Maria Xaviera Peruchona (1652 – ca 1709), Rosa Giacinta Badalla (1660-ca.1715) och Maria Bianca Meda (c. 1665 – c. 1700).

Ensemble

Christina Larsson Malmberg - sopran

Catalina Langborn - barockviolin

Lisa Rydberg – barockviolin

Mime Yamahiro Brinkman - barockcello/gamba

Jonas Nordberg - lutor

Mariangiola Martello - cembalo/kistorgel

Joséphine Wistedt - skådespelare

 

MS Pressbild2 1.1mb.jpg

Manus - Elisabet Ljungar/Christina Larsson Malmberg

Regi – Elisabet Ljungar

Idé/Koncept/Research– Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn.

Elisabet Ljungar, regissör och manusförfattare, verksam vid Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Värmlandsoperan, Malmö Opera m m. Grundare av och konstnärlig ledare för kammaroperakompaniet TeaterTravers 2001-2012. Scenkonstpedagog. Medlem i Sveriges Dramatikerförbund. Sedan september 2015 musikchef vid NorrlandsOperan i Umeå.

 

Involvera din kör!

Operabyrån erbjuder från hösten 2019 en alternativ föreställning av Mystikens systrar där lokala kyrkokörer kan få medverka i den sceniska konserten i flera av föreställningens sånger. Med enkla koreografi- och regigrepp för kören kan vi på kort tid utvidga den sceniska konserten som Operabyrån redan har skapat. Dessutom får de möjlighet att möta sopranen Christina Larsson Malmberg som är specialiserad inom tidig musik och dess sångsätt och skådespelaren Joséphine Wistedt. Kören får en förberedande workshop vid ett separat tillfälle där man jobbar musikaliskt och sceniskt med repertoaren. Genom detta projekt får kören möjlighet att utvecklas sceniskt, musicera med en professionell barockensemble och möta fantastisk musik av Bingen, Assandra, Cozzolani m fl. Musik som är skriven för kyrkorummet men som idag tyvärr nästan aldrig framförs. Tillsammans ger vi musiken liv igen! 

Stort tack till Stockholms stad för projektstöd och till Opera på Gotland för lån av kostym till affischbilden!

Skärmavbild 2018-03-09 kl. 10.11.00.png

Tack till

Stockholms stad!