Nypremiär - I allt hon någonsin rört vid 2023!

Vad gör vi när det allra värsta händer? Hur lever vi vidare när någon vi älskar dör? Föreställningen ”I allt hon någonsin rört vid” är en resa i själens landskap, genom sorg och läkande.

Christina Larsson Malmberg - sopran

Jonas Nordberg - ärkeluta

Satoshi Kudo - dans/koreografi/regi

sön 29 okt Kl 13 Berga Teater, Åkersberga

fre 3 nov kl 18, Essinge kyrkas församlingssal. Efteråt bjuder vi in till publiksamtal.

Varmt välkomna!

Säsongen 2023!

Varmt välkomna till 2023 års säsong med Operabyrån. I juni väntar en konsert på Nordmaling Baroque & Beyond med musik av Wilhelmine von Bayreuth och Marianna Martinez m fl, och i höst blir det nypremiär av I allt hon någonsin rört vid. Vår barnopera Sångfågeln går numera att boka via både Kulan och regionens Kulturkatalog. Hoppas att vi ses!

WILHELMINE OCH MARIANNA 

- från Preussiska hovet till Michaelerhaus i Wien

Två betydelsefulla kvinnor står i centrum när Operabyrån bjuder på konserten “Wilhelmine och Marianna - från Preussiska hovet till Michaelerhaus i Wien” Första akten har fokus på prinsessan och kompositören Wilhelmine von Bayreuth (1709-1758). Vi bjuder på dramatiska arior ur hennes våldsamma opera Argenore, bland annat en koloraturaria om en gnäggande stridshäst (!). Vi får höra Bayreuths sällan spelade Cembalokonsert i g-moll samt musik av Joseph Abaco, Franz Benda och Johann Adolf Hasse. 

I andra akten besöker vi Michaelerhuset i Wien, där kompositören Marianna Martines (1744-1812) bodde. Längst upp i huset bodde Haydn, som var hennes musiklärare. På bottenvåningen bodde den gamle hovpoeten Metastasio, som skrivit texterna till Martines arior. Under konserten får vi även möta Nicola Porpora som var Martines sånglärare och Johann Adolf Hasse som undervisade henne i komposition. Det blir en blandning av roliga berättelser och helt ljuvlig musik. Varmt välkomna!

I allt hon någonsin rört vid

Nu är affischbilden klar inför höstens premiär, I allt hon någonsin rört vid. Och turnébokningarna är i full gång! Än så länge är följande bokningar klara:

Konserthuset Stockholm (Premiär) 15/10 2022

Växjö Konserthus 18/10 2022

Härnösands teater 7/11 2022

Röjåssalen Härnösand (workshop med folkhögskolans elever) 8/11 2022

Varmt välkomna!

Smakprov från våra repetitioner

Nu repeterar vi I allt hon någonsin rört vid, inför premiären 15 oktober 2022 på Konserthuset Stockholm. En föreställning om sorg och kärlek. Välkommen att kika på ett smakprov nedan:

Och här får ni se en glimt ur vårt första musikaliska rep med den nyskrivna musiken av Andrea Tarrodi, från september 2021:

Samarbete med Andrea Tarrodi och Satoshi Kudo

Lycka är att få skapa scenkonst med riktigt spännande och inspirerande konstnärer! I Operabyråns kommande produktion I allt hon någonsin rört vid - en koreograferad föreställning om sorg, kommer barockmusik av Purcell och Dowland blandas med helt ny och specialskriven musik av Andrea Tarrodi. Akustisk musik möter elektronisk, och dansen blir ett viktigt element i berättelsen om ett sorgearbete. Regissör och dansare är Satoshi Kudo. Från Operabyrån medverkar lutenisten Jonas Nordberg och sopranen Christina Larsson Malmberg. Läs mer om föreställningen och se en teaser från vår allra första repetition här: www.operabyran.se/iallthonnagonsinrortvid

Moderator i "Hela Historien"

Ni har väl inte missat Den Andra Operans nordiska seminarium "Hela Historien"! Två fullspäckade dagar med inspirerande talare och en häftig konsert med operamusik av kvinnor. Operabyråns Christina Larsson Malmberg medverkar som moderator i seminariet "Från arkivet till scenen - fokus på noter" om arbetet med att gräva fram bortglömd musik, som Operabyrån har ägnat sig åt i drygt 10 år. Under dessa år har vi hittat mängder av musik som vi skapat scenkonst av. I våra föreställningar har vi använt musik av Barbara Strozzi, Francesca Caccini, Anonia Bembo, Elisabeth Jacquet de la Guerre och en hel drös med superbegåvade nunnor som Kassia, Hildegard av Bingen, Catarina Assandra, Bianca Maria Meda, Chiara Margarita Cozzolani, Maria Xaveria Perucona, Rosa Giacinta Badalla med flera… I samtalet medverkar även musikologen Holger Schmitt-Hallenberg och Lena Haag.

Varmt välkomna imorgon till Confidencen!!

2020 - Jubileumsår och Covid!

2020 var året då vi alla skakades av Covid-19, men också året då Operabyrån firade 10 årsjubileum och hade premiär på operan Artemisia, med manus och regi av Elisabet Ljungar! Vi är så lyckliga att vi hann genomföra premiären på Konserthuset Stockholm, 2 dagar innan hela Konserthuset stängde ner sin verksamhet. Vi hann med en föreställning i Östersund med Estrad Norr innan turnén avbröts pga risk för smittspridning. I oktober 2020 lyckades vi med nöd och näppe genomföra en hel turné med Musik Västernorrland. Underbara möten med publik i Kramfors, Örnsköldsvik, Sundsvall, Sollefteå och Härnösand. Strax efter turnén stängdes allt ner igen. Vår barnopera Sångfågeln fick visas digitalt istället för live, men vilken tur ändå att Länsmusiken i Stockholm hade gjort en så fin filmatisering av vår föreställning på Musikaliska året innan som vi kunde använda till detta! Och så fint 6-sidigt reportage tidskriften OPERA gjorde om vår verksamhet! Nu hoppas vi på en nytändning för hela branschen. Vi längtar så efter att få spela live för er igen!

Artemisia på Konserthuset Stockholm, foto: Elisabet Ohlson

Premiärfest och 10-årsjubileum på Konserthuset Stockholm. Operabyråns konstnärliga ledare Catalina Langborn och Christina Larsson Malmberg.

Reportage i tidsskriften OPERA. Foto: Elisabeth Ohlson

Gott nytt år!

Gott nytt år önskar Operabyrån! Och vilket år vi har haft 2019!! Barbara Strozzi-jubileumsturné, Mystikens systrar i ny skrud med kyrkokörer, en väldans massa Sångfågeln-föreställningar, konserter med Barocka Kvinnor, Guldkvasten, Opuslistan, stor artikel i Tidskriften OPERA, massa radio och även lite TV!

Om Mystikens systrar i Konserthuset Stockholm skrev DN:

”Mystikens systrar” är en scenisk konsert som både fängslar och frälser med musik som tycks jubla av lika delar feministisk som gudomlig kraft.” /Johanna Paulsson, DN, febr 2019

Om Strozzi-jubileumet skrev SvD:

”Vackert som en barockmålning av Tizian, operamässigt expressivt och flödande av musikalisk lust och finess... Och som de musicerar! Anna Zanders och Christina Larsson Malmbergs röster porlar som bäckar i Strozzis sensuella duokantater, Jonas Nordberg på teorb (långhalsad luta) är tillbakadraget poetisk i sorgeariorna, Mime Yamahiro Brinkmann excellerar i Domenico Gabriellis cellosonat, och dansaren Emelie Wahlman sätter hela den den festklädda ensemblen i gungning i Antonio Bertalis ciaconna med Catalina Langborns barockviolin som svingande nav. Anna Kjellsdotters historietrogna kostymer förhöjer stämningen och gör om Grünewaldsalen till venetiansk palatssal.” /Sofia Nyblom, SvD

Tack alla som varit med och gjort allt detta möjligt! Och tack all publik som kommit och lyssnat, ni är viktigast av alla!

Konserthuset x 2!

Nu är det officiellt: Operabyrån spelar två nya produktioner på Konserthuset Stockholm nästa säsong! Jubileumskonserten ”Barbara Strozzi 400 år” i november 2019, samt en ny operaproduktion om konstnären Artemisia Gentileschi i mars 2020. Båda produktionerna går just nu att boka för intresserade arrangörer på info@operabyran.se! 

https://www.konserthuset.se/om-oss/pressinformation/säsongen-201920/

kollage av Elisabeth Ohlson Wallin, layout Minna Wallin

Artemisia Gentileschi självporträtt

Guldkvasten!!!

Operabyrån tilldelas jämställdhetspriset Guldkvasten

Tidigare idag delade föreningen Kvast – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – ut sitt årliga pris för jämställdhet inom musiklivet, Guldkvasten, till scenkonstgruppen Operabyrån. 

Prismotiveringen lyder:

Guldkvasten 2018 går till Operabyrån för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av och om kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien. 

- Vi är mycket hedrade över att få detta pris! Sedan länge har vi provocerats av statistiken över framförande av musik av kvinnor, levande som döda, och redan på Musikhögskolan insåg vi att det enda sättet att åstadkomma en förändring är att aktivt dela med oss av den musik av kvinnor vi hittar, så att fler upptäcker hur mycket bra musik som faktiskt finns! Guldkvasten ger oss energi att fortsätta vår mission att sätta kvinnors musik i rampljuset, säger Operabyråns båda konstnärliga ledare, Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn.  

Kvast verkar sedan starten 2008 för jämställdhet på repertoaren och presenterar bland annat årligen statistik över framförd musik komponerad av kvinnor vid svenska orkesterhus. Prisutdelningen skedde i samband med konserten ”Östersjö-Sound” på Musikaliska i Stockholm, under festivalen Svensk Musikvår. 

På bilden syns Astrid Hartmann från KVAST och Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.

Foto: Hampus Andersson från Svensk Musikvår

På bilden syns Astrid Hartmann från KVAST och Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.

Foto: Hampus Andersson från Svensk Musikvår

Klubb SYNK

Operabyråns Jonas Nordberg och Christina Larsson Malmberg gästspelar i samband med dansföreställningen SYNK - puls som förför och förgör, inom ramen för Operabyråns Artists in Residence vid Scenkonst Sörmland. Välkomna till en groovig klubbkväll med dansföreställning, workshop och konserter!

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin


”Christina och Jonas i Operabyrån spelar 400 år gamla grooves. Minimalism långt innan ordet fanns. I låtar uppbyggda kring fyra upprepade toner slungas vi runt i en evighetskarusell (Passacaglia) med både krockar och smidiga möten.” 

KLUBB SYNK

20 okt - Stadshuset, Malmköping
21 nov - Stensunds Folkhögskola, Trosa

Läs mer om hela arrangemanget här: https://scenkonstsormland.se/dans/tre-koreografer/synk/



Publikreaktioner på Sångfågeln!

Nu har Sångfågeln flugit runt på massor av skolor i Sörmland och Bollstanäs! Intensiva veckor med teater, dans, opera, sjukt tidiga morgnar och oändligt många kramar från finaste eleverna! Tack alla fantastiska barn och lärare för er kärlek, tack eleverna på Bollstanäs för den fina presenten (se video nedan) och tack Scenkonst Sörmland där Operabyrån är Artists in Residence 2018! 

Sångfågeln går för tillfället att boka för 2019 och 2020, kontakta info@operabyran.se för mer info och offert.

Några publikreaktioner på Sångfågeln:

"Jag blev otroligt imponerad över hur ni lyckades fånga barnens intresse under hela föreställningen. De kändes nästan som om de var med i föreställningen. I skolans lokaler kunde jag efter föreställningen höra flera barn som gick runt och sjöng opera med glädje." Susanne Isaksson, rektor, Bollstanäs skola

"Jättebra med lärarhandledning. Vi kunde förbereda eleverna så att de lättare kunde förstå vad de skulle få uppleva. Bra att ni hade länkar till Spotify och det blev en mysig stund för efterarbete." Maria Karlsson, lärare, Bollstanäs skola
Elevreaktioner från f-klassen Bollstanäs:

"Jag tycker att föreställningen var toppen! Den var rolig. Ni dansade och sjöng fint."
"Det var jättebra. Bättre än allt på jorden"
"Det var lite pirrigt i magen när de sjöng"
"Jättebra, när de använde svärden var det coolt!""Det var roligt och spännande. Jag skulle vilja lära mig spela fiol"

Hej då, sommar! Hej, proppfulla höst!

Vilken härlig sommar det har varit! Sol och värme och så Sångfågeln, som har spelats i fantastiska miljöer på Musik på Sörmländska Slott och Herresäten! Tack till alla som kom!

En ny liten bebis har sett dagens ljus och vi säger stort grattis till Catalina och underverket Leonardo! Och välkommen till Sandra Marteleur som vikarierar för Catalina på violin i Sångfågeln!

Nu ser Operabyrån fram emot en fullspäckad hösttermin, som Artists in Residence på Scenkonst Sörmland. I SYNK- puls som förför och förgör utforskar vi rytm, groove, dans, trans tillsammans med dansaren och koreografen Anna Öberg. Dessutom väntar ca 20 skolföreställningar med Sångfågeln, 14 konserter i vården med Bitterljuv barock och romantisk renässans, lunchkonserten Barocka Kvinnor i Eskilstuna med mera… Och parallellt med detta, research inför ännu fler nya projekt 2019!

Följ oss på Facebook för att hålla dig uppdaterad om allt som händer!




Sångfågeln och Slowotek

April! Vilken månad det har varit för Operabyrån! Så intensivt! 

Dels har vi gett liv åt Sångfågeln, vår barnföreställning som med teater, dans, musik och akrobatik gestaltar Francesca Caccinis liv vid Medicihovet i 1600-talets Italien. Ett tusental barn fick uppleva föreställningen under 10 föreställningar på vackra Ulriksdals slottsteater, Confidencen. Sedan avslutades spelperioden med en fullsatt familjeföreställning! Kolla in fliken Sångfågeln för att läsa mer och se Elisabeth Ohlson Wallins underbara föreställningsbilder! Och se Kalendarium för kommande föreställningar bl a vid Sörmländska Slott och Herresäten!

ur DN på stan

 

Mitt emellan barnföreställningarna har Operabyrån också haft den stora förmånen att få arbeta med koreografen Mira Mutkas performance Slowotek - 100 rooms & counting. I ett samarbetsprojekt genom Operabyråns Artists in Residence vid Scenkonst Sörmland möttes koreograferna Mira Mutka, Jannine Rivel med Operabyråns sopran Christina Larsson Malmberg och cellist Mime Yamahiro Brinkmann i två dagars performance på temat långsamhet. Eller som Annette Taranto uttryckte så vackert:

"Om du vill uppleva promenad på silverstig och naken röst ackompanjerad av varm cello och foliepreassel. Om du vill uppleva hur ditt inre tempo krockar med revolutionär och stadig långsamhet och hur det tar säkert 10 minuter att ge efter för ett annat förhållande till tid. Om du vill läka."

Dubbla samarbeten för Operabyrån 2018!

Nu startar Operabyråns fleråriga samarbete med Konserthuset Stockholm. Samtidigt inleds ett Artist in Residence i Scenkonst Sörmland!

Båda samarbetena inleds med nypremiär av operan Ingjutet i mitt hjärta, som kommer att spelas på Konserthuset Stockholm och på Amazon i Flen i januari. Sedan kommer Operabyrån att spela ett antal nya föreställningar och sceniska konserter, där den röda tråden är kvinnors musik och kvinnors berättelser.

Maria Weisby, konstnärlig ledare och scenkonstschef på Scenkonst Sörmland säger:

I vår nya satsning att arbeta med olika residens är det särskilt roligt att välkomna genren opera. Operabyrån är en ensemble som gräver djupt i vår historia och lyfter fram det feministiska perspektivet. Jag gläder mig att så stor del av vår publik får möta dem i olika former under 2018.

Om samarbetet med Konserthuset Stockholm säger Konserthusets chef Stefan Forsberg: 

Konserthuset Stockholm har som ambition att erbjuda en bred, rik och varierad repertoar där vi presenterar musik som skrivs idag men även den musik som finns att tillgå i vårt fantastiska musikarv. Vi har även valt att lägga särskild omsorg kring den musik som skrivs eller har skrivits av kvinnliga tonsättare vilka historiskt sett inte erbjudits plats på våra konsertscener. Operabyrån omfamnar alla delar av det vi söker där de med sitt fäste i barockmusiken involverar den musik som skrivs idag - allt präglat av en utsökt kvalitet och ett mycket tydligt feministiskt perspektiv. Vi och vår stora publik ser fram emot att välkomna Operabyrån som en av våra Artist in Residence under de kommande åren!

Och själva är vi på Operabyrån superglada över båda dessa samarbeten och kan knappt bärga oss inför året som komma skall! 

 

Första artikeln om Mystikens systrar!

"Christina Larsson Malmbergs sopran svävar och drillar och ibland lyfter i extas som en lyrisk böneutropare.... Catarina Assandras musik från sent 1500-tal är underskön och djupt gripande... Musikerna lever med, kommenterar och accentuerar, illustrerar och berättar i ett påtagligt glädjefyllt och tätt samspel"

Tack Katarina Östholm och Allehanda för den fina artikeln! Snart fortsätter turnén till Västerås konserthus, Söderhamns teater och Kungsör kyrka. Turnén arrangeras av Samspel Sverige!