utforskande scenkonst med hjärtat i barocken

 

Operabyrån bildades 2010 av sopranen Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn. Tillsammans med färgstarka och kreativa konstnärer som knyts till olika projekt skapar de scenkonst som tänjer på opera-begreppet. I föreställningarna förenas barockmusik med ämnen som är angelägna och aktuella idag, och där kvinnor ur historien lyfts fram ur skuggorna.  Musikerna spelar utantill och är en stor del i dramat. Ambitionen är att bryta hierarkier på scenen och beröra på djupet. 

Från och med 2018 är Operabyrån Artists in Residence vid Konserthuset Stockholm, och kommer att ge ett antal produktioner i Grünewaldsalen under flera år framöver.

Operabyrån senaste sceniska produktion INGJUTET I MITT HJÄRTA (libretto: Emma Broström, regi: Helena Röhr, musik: Mattias Petersson, Antonia Bembo Elisabeth Jaquet de la Guerre) hade urpremiär 9 jan 2016, och har sedan turnerat på konserthus och festivaler i Sverige och Europa.

Sommaren 2013 var Operabyrån Artists in Residence vid Vadstena-Akademien och spelade föreställningen KURTISANEN & KÄRLEKEN (dramatiker: Sigrid Herrault, musik: Barbara Strozzi, Isabella Leonarda, Francesca Caccini m fl..) på Vadstena Gamla teater. Sedan dess har den spelats 18 gånger runtom i landet, bland annat på Stockholm Early Music Festival.

Operabyrån har även producerat den uppmärksammade föreställningen LOVISA ULRIKA (dramatiker: Sigrid Herrault, koreografi: Susanne Jaresand, musik: Roman, Händel, Kraus, Uttini m fl...)) som spelats ett 40-tal gånger på bland annat Confidencen, vid Musik vid Siljan, i Eric Ericsson-hallen och på skolturnéer över hela landet. Kungafamilj, riksdag och regering fick ta del av utdrag ur föreställningen vid riksdagssupé och divertissement på slottet 2014.

Förutom scenkonst ger Operabyrån numera även konserter med musik av tonsättare som är kvinnor. Konserten BLOD, LUST & TÅRAR - MUSIK AV BAROCKENS KVINNOR spelades in av Sveriges Radio och sändes i ett 20-tal länder på internationella kvinnodagen 2017.

2016 arrangerade Operabyrån festivalen BAROCKA KVINNOR i samarbete med Röda Sten Konsthall i Göteborg, med konserter, föreställningar, performance, utställning och panelsamtal om jämställdhet i musiklivet.

Operabyrån håller även masterclasses i barocksång, seminarier om kreativt entreprenörskap samt om kvinnliga tonsättare från medeltid till barock, och deltar i paneldebatter. Under 2014-2016 ingick Operabyrån i forskningsprojektet "Att gestalta barockmusik och belysa tidlösa genusfrågor", finansierat av Vetenskapsrådet.

Följ arbetet bakom scenen här på vår blogg, på facebook, instagram och twitter! 

Operabyrån på Facebook
Operabyrån på Twitter
Operabyrån på Instagram

Ensemble ur Operabyråns föreställning Ingjutet i mitt hjärta (2016)

Ensemble ur Operabyråns föreställning Ingjutet i mitt hjärta (2016)