Lovisa Ulrika

 

En sopran, en dansare och en stråkkvartett gestaltar den dramatiska historien om vår svenska 1700-talsdrottning.

Tänk om vår Kronprinsessa skulle vilja ta tillbaka makten till hovet. Tänk om hon skulle sälja sina dyrbara, ärvda smycken för att bekosta en statskupp som skulle störta regeringen och riksdagen, för att slutligen själv få regera i Sverige.

Det gjorde Lovisa Ulrika, den maktlystna prinsessan som kom till Stockholm från Preussen 1744 då vi saknade tronarvingar i Sverige. Hon vände upp och ner på det trista, svenska hovet, och fick konsten, dansen, musiken och vetenskapen att blomstra. Frustrationen över hovets begränsade makt fick henne att sälja diamanterna i sina kronjuveler för att finansiera en statskupp. Men planen avslöjades, kungafamiljen tillfångatogs och de närmaste vännerna halshöggs...

Föreställningen ”Lovisa Ulrika” handlar om makt och maktlöshet, om kvinnlighet och moderskap, om att försöka bryta mönster och roller, och kluvenheten i att göra det som inte förväntas av oss.

Historien gestaltas av en stråkkvartett på tidstrogna instrument, en sopran och en dansare i modern koreografi av Susanne Jaresand. Texterna är skrivna av Sigrid Herrault.

Musiken är hämtad från Lovisa Ulrikas tid. Bland annat bjuds på en symfoni av Carl Philipp Emanuel Bach, som var cembalolärare vid Lovisa Ulrikas barndoms hov i Preussen, och musik av Johan Helmich Roman, som var hovkompositör i Stockholm och som bland annat skrev Drottningholmsmusiken till Lovisa Ulrika och Adolf Fredriks bröllopsfest, samt sånger av Uttini och Kraus, tonsättare som importerades för att skriva operor till regenternas ära och förgylla musiklivet vid deras hov.

Medverkande:
Christina Larsson Malmberg - sopran/producent
Catalina Langborn – barockviolin/producent
Johannes Jacobsson – barockviolin
Andrea Ravandoni – barockviola
Magnus Malmros - barockcello
Rami Jawhari Jansson eller Minnoka Nockrach - dans


Susanne Jaresand – koreografi
Sigrid Herrault – manus
Bente Rolandsdotter – kostym
Hanna Holm – mask

Idé och koncept - Catalina Langborn och Christina Larsson Malmberg

Föreställningens längd är ca 40 min. Vid önskemål om en helkväll kan en akt med stråkkvartett-musik tilläggas. I samband med skolföreställningar rekommenderar vi tillhörande workshop och/eller publiksamtal.


Välkommen att boka föreställningen till din teater, kammarmusikförening, festival eller skola! 

 

Ulrika Lovisa skor.jpg
LOVISA ULRIKA-Minnoka+Rami2.jpg

”Med stormsteg intar drottning Lovisa Ulrika Skeppsholmskyrkan”

”ljuvlig sopran”

”betvingande scennärvaro”

”härliga tolkningar av 1700-talsmusiken”

”Sammantaget dras man in i föreställningen med stor kraft, imponerad av de säkra dramatiska, koreografiska och inte minst musikaliska greppen.”

Kaj Engelhart, Kyrkans tidning


”Lovisa Ulrika lyckas verkligen med att skapa något nytt från gammal musik. Föreställningen smälter samman barockmusik, dans, dikt, och drama till en gripande och effektfull helhet som dessutom berättar om en intressant bit svensk historia. Musicerandet är  fantastiskt, men ännu mer imponerande är att det sker samtidigt som musikerna utför koreografi, och fyller en dramatisk roll i handlingen. Bravi!”

Staffan Liljas

Ordförande i Föreningen för Tidig Musik

 

"Att få medverka i en konstnärlig process där sång, språk, stråkar och dans möts är en ynnest. Allt strålar samman till ett gemensamt måleri av känslor och tankar i en stor dramatik."

Susanne Jaresand, koreograf

Med stöd av: