Dubbelt jubileum

I sommar firar Vadstena-Akademien 50-årsjubileum. Av den anledningen är Operabyrån inbjudna att gästspela med Lovisa Ulrika den 3 augusti kl 15.00 i Bröllopssalen på Vadstena Slott. Detta blir föreställning nr 40 med Lovisa Ulrika. Kom och fira med oss!

Sundsvalls Tidning

Fina recensioner efter gästspelet på Sundsvalls Kammarmusikfestival! Tack Sundsvall och hoppas att vi ses snart igen!

"Den stora publiken fick denna afton uppleva en välregisserad, intressant, vacker och välspelad föreställning i barockens anda." Sundsvalls Tidning

Festivalsommar!

Sommaren 2014 går i festivalernas tecken! Vi är så glada att få gästspela på både Stockholm Early Music Festival, Sundsvalls kammarmusikfestival och Vadstena-Akademien. Varmt välkomna!

• Den 7 juni kl 12 spelas Kurtisanen & Kärleken på Stockholm Early Music Festival i den vackra Storkyrkosalen i Gamla Stan. För biljetter och mer information, klicka här!

• Onsdag den 2 juli kommer turen till Sundsvalls Kammarmusikfestival. Kurtisanen & Kärleken spelas i Gustav Adolfkyrkans församlingsgård kl 19.00. Klicka här för mer information!

• Sön 3 augusti gästar Operabyrån Vadstena-Akademien med föreställningen Lovisa Ulrika. Bröllopssalen kl 15.00. För mer information och biljetter, klicka här!

Lovisa Ulrika på aprilturné!

Snart är det dags för nypremiär av Lovisa Ulrika! Vi  i ensemblen laddar just nu med musikaliska repetitioner. Nästa vecka ska vi få hjälp att utveckla våra workshops om makt och genus med Lotta Björkman, som är dramapedagog och gymnasielärare i teater och samhällskunskap. Det ska bli så spännande!

Vi kommer att spela i Stockholm 3-4 april. Det finns fortfarande möjlighet att boka in din skolklass 4 april på Musikaliska. Klicka här för mer information!

7-10 april turnerar vi i Västernorrland och det finns chans för allmänheten att se Lovisa Ulrika på Sveateatern i Sundsvall, 9 april kl 19. Efter den föreställningen blir det publiksamtal för den som vill stanna. Varmt välkomna! Läs mer här!

Gott nytt år 2014!

Tack alla kollegor, samarbetsparter och fantastisk publik för året som har varit. Nu väntar ett lika intensivt 2014!

Vecka 10 går "Kurtisanen & Kärleken" på turné i Uppland, med föreställningar och workshops i barockdans. Bokningar sker genom Dans i Uppland, Eva Forsberg Pejler.

Just nu kan man också boka föreställningen "Lovisa Ulrika" genom Scenkonstbolaget i Västernorrland. Tidsperioden är ändrad till vecka 15. Både skolor och offentliga arrangörer kan boka oss! http://www.scenkonstbolaget.se/barnoungdom

I juni/juli åker vi på festivalturné med "Kurtisanen & Kärleken", bland annat till Sundsvall och Stockholm. Ännu finns det tid för fler spelplatser.

Utöver föreställningarna bjuder vi på seminarium i frilanskunskap på KMH i april och drar igång vårt spännande forskningsarbete "Att iscensätta barockmusik – och belysa tidlösa genusfrågor".

Gott nytt år!

Grattis Vadstena-Akademien!

Operabyrån gratulerar Vadstena-Akademien som den 5 november mottog KVASTs årliga utmärkelse – Guldkvasten.

Guldkvasten går till en arrangör som främjat jämställdhet i musiklivet, och spelat verk av kvinnliga tonsättare. Vadstena-Akademien fick priset för att de på ett innovativt sätt satt ljuset på musik av kvinnor och spelat föreställningar av kvinnliga upphovsmän både på Vadstena slott och Vadstena Gamla teatern sommaren 2013.

Eftersom att Operabyrån var Artist in Residence på Vadstena-Akademien denna sommar är vi extra glada och stolta över utmärkelsen. Kurtisanen & Kärleken som spelades på Gamla teatern var ett samarbetsprojekt mellan Vadstena-Akademien och Operabyrån. Föreställningen är inspirerad av Barbara Strozzis liv och livsöde och innehåller musik av tre kvinnliga kompositörer från 1600-talets Italien; Barbara Strozzi, Isabella Leonarda och Francesca Caccini. 

Operabyråns mål är att lyfta kvinnor som blivit bortglömda genom historien och belysa tidlösa genusfrågor. Tack Vadstena-Akademien för att ni nappade på vår idé och gjorde det möjligt för oss att utveckla föreställningen tillsammans med er! Tack till KVAST som gör ett otroligt viktigt arbete med att belysa den ojämställdhet som finns på den svenska konsert- och operascenen! Tillsammans förändrar vi samhället, ett litet steg i taget!

Operabyrån tar steget in i forskarvärlden

Vi i Operabyrån brinner för barockmusik och att gestalta den på ett sätt som talar till oss människor idag. Att ta upp samhällsproblem som känns viktiga och angelägna för oss. Att lyfta kvinnor som glömts eller degraderats.  Vi spånar och diskuterar och labbar och experimenterar. Vi djupdyker i musiken, i texterna, i harmonierna, ornamenten och improvisationerna. Och vi arbetar hårt för att nå så många som möjligt med våra föreställningar.

Härom dagen fick vi besked att Vetenskapsrådet valt att satsa på en tvärdisciplinär studie av det utforskande konstnärliga arbete som utförs av Operabyrån. "Att iscensätta barockmusik – och belysa tidlösa genusfrågor" med professor Cecilia K. Hultberg. 

Vi ser mycket fram emot att få tid och möjlighet till reflektion och analys av vårt eget arbete, och vi  är oerhört glada och stolta över att fler tycker att det vi gör är viktigt och spännande!

 

Kurtisanen & kärleken på Sverigeturné

dansbild workshop.jpg

Operabyrån har precis avslutat sin Sverigeturné med Kurtisanen och kärleken. Sex dagar i Östersund, Härnösand och Stockholm med sex föreställningar, tre publiksamtal och åtta workshopar i barockdans till levande musik. Vi mötte över 700 elever från mestadels folkhögskolor och gymnasier. Responsen var fantastisk. Många av de vi mötte berättade att de aldrig tidigare sett en opera eller dansföreställning. Många kom fram efteråt för att titta på de vackra instrumenten. Flera intressanta samtal om jämställdhet och feminism dök upp. Ur gästboken kan vi stolta läsa:

”Sjukt bra!”

”Gjorde min dag, det var enormt bra. Rock on!”

”Helt underbart! Ni borde få en Grammy för bästa barockföreställningen! Så levande, så vackert, så starkt. Tusen tack!”

”Gillar mycket!!!!!!!!!!!”

”Lugnt, vackert, vemodigt. Tack för en fantastisk musik- och danseftermiddag.”

”Grym föreställning. Mycket känslor”

”Riktigt skönt och underbart att se teater igen, det har verkligen underlättat mitt liv! Kan se en massa ljus i mitt liv nu!”

En knockout! Förälskad i föreställningen! Tack!”

Och tack säger vi i Operabyrån till alla ni som kom och tittade och lyssnade på oss och dansade med oss. Vi är så glada att vi fick möta er!

/Operabyrån

 

Karin Modigh i P2

Karin Modigh, barockdans.

Karin Modigh, barockdans.

Idag intervjuades Karin Modigh, barockdansare, i Klassisk morgon i Sveriges radio P2. I intervjun berättar hon bland annat:

"Jag visar hennes skaparkraft, hennes trots mot det omgivande samhället, livet som kurtisan och den trista vardagen."

Här  kan du lyssna till inslaget.

Recensioner

Nu börjar recensioner från urpremiären av Kurtisanen & Kärleken trilla in.

MVT skriver: 

"Operabyrån har här skapat något nytt där publiken bjuds en bit verklighet där det inte sparas på känslorna."

Här kan du läsa hela artikeln från MVT. 

Corren skriver:

"I samarbete med dramatikern Sigrid Herrault blåser de poetiskt liv i kvinnans, och framför allt Barbara Strozzis, villkor som kompositör i en minst sagt mansdominerad värld."

"Sopranen Christina Larsson Malmbergs stora omfång rör sig lekande lätt i de krävande sångerna. Violinisten Catalina Langborn och lutenisten Jonas Nordberg bjuder på ekvilibristiska duetter och Karin Modigh dansar med både kropp och minspel."

 Här  kan du läsa hela recensionen från Corren. 

 
IMG_20130729_122835.jpg

Stämningsfull konsert

Stort tack till alla som kom på vår midnattskonsert i söndags! Kvällen blev vacker och stämningsfull och vi är glada att så många dök upp för att dela upplevelsen med oss!

Missade du konserten? Kom då på vår föreställning Kurtisanen & Kärleken som spelas på Vadstena Gamla teater 27 juli - 3 augusti. Läs mer här.

 

bild2.jpg

Välkomna till öppet rep på Gamla teatern

2013-07-04 12.03.02 redigerad.jpg

Det är nu det händer! Föreställningen Kurtisanen & Kärleken skapas. Med många skypemöten och ansökningar i bagaget befinner vi oss nu mitt i själva labbandet och görandet. Alla är vi lika delaktiga i skapandet vilket tar sin tid men på så sätt blir föreställningen väl förankrad hos oss alla.

Vi kommer aldrig att få veta vem Barbara Strozzi egentligen var men en sak vet vi. Hon var en riktigt stor kompositör under sin tid. Vi vill uppmärksamma Barbara Strozzis fantastiska musik och med det också ge cred till alla kvinnliga konstnärer idag och genom historien.

Idag torsdag och på fredag kl 13.00 har vi öppna rep på Vadstena Gamla teater så att ni får möjlighet att titta in i processen. Välkomna! 

Operapaket - boende och biljett i ett!

Operapaket Kurtisanen & Kärleken, Vadstena Gamla teater

27:ans Nattlogi
Operabiljett inklusive boende med frukost från 575 kr/person.
Ring 0143-134 47 eller maila info@27ansnattlogi.se för mer information och bokning!

Slottsgården
Operabiljett inklusive boende med frukost från 675 kr/person i dubbelrum.
Ring 0143 – 292 75 eller maila info@slottsgarden.se för mer information och bokning!

Starby Hotell
Logi med frukost och biljett +välkomstdrink på Starby Hotell, 928:-/person , del i dubbelrum. (enkelrumstillägg 426 kr) Välkommen att boka på 0143-751 00 eller starby@starbyhotell.se

250px-Vadstena-Sweden.jpg

Lyssna på oss i P4

2013-07-04 13.47.27 beskuren.jpg

För några dagar sedan var P4 och besökte oss och nu finns möjlighet att lyssna på inslagen via webbradion. I inslagen intervjuas Christina:

– Musiken går rakt in i hjärtat på mig! Vi hoppas kunna förmedla det, säger sopranen Christina Larsson Malmberg.

Även Nils Spangenberg, verksamhetsledare för Vadstena-Akademien intervjuas. 

Lyssna gärna på inslagen här och här.

Kurtisanen & Kärleken i Corren och MVT

Idag är Operabyrån och Kurtisanen & Kärleken omnämnda i Corren och MVT.  

Corren skriver: 

- Vi laborerar fram scenerna tillsammans med hjälp av egna impulser, säger Christina Larsson Malmberg, sopran specialiserad på barock, renässans och medeltida musik. 

- Det är ganska tidsödande men det  blir väl förankrat hos alla, säger Nils Spangenberg, som bidrar som registöd. 

Läs artikeln i Corren här.

IMG_20130705_115640.jpg

I huvudet på Barbara Strozzi

Av: Bente Rolandsdotter
Kostymtecknare och scenograf 

Vem var Barbara Strozzi? Och vilka är vi, dagens konstnärligt skapande kvinnor Kanske handlar föreställningen inte om Barbara utan om alla oss andra. Alla vi kvinnor som nu och genom historien kämpat med vårt konstnärskap. Vi som brottats med tankarna på den klassiska kvinnorollen och längtan efter något annat, något mer, kanske till och med att ha allt!

Rummet vi beskriver kanske snarare är det hemliga rum varje människa har inom sig, där de djupaste hemligheterna och drömmarna gömmer sig. Där man kan säga sig sjäv sanningen och där man ibland samlar kraft för att på nytt ge sig ut i världen.

En färgmättad, mönstertyngd bubbla fylld av längtan, tvivel och drivkraft.

 

 

I arbetet med kostymerna har jag, utan anspråk på att vara dokumentär, låtit mig inspireras av 1600-talets snitt och modeller.  Ett rollspel med möjlighet att byta roller och undersöka kraften i att vara ensam och tillsammans.

En doft av italienskt 1600-tal, som samtidigt visar sig vara skrämmande likt ett ideal som fortfarande råder.

Hett, kvalmigt, klaustrofobiskt.

För vilka är Barbara Strozzis medsystrar? Artemisia Gentileschi; den första kvinnan att 1616 antas som medlem i Accademia delle Arti del Disegno i Florens?

Eller Beyoncé; en superstjärna med hela världen för sina fötter, som ändå ses posera i ett klassisk kvinnoporträtt på HMs reklampelare? Eller du? Eller jag?